Matolcsy: Távoznia kell Olli Rehnnek

Elhibázott az Európai Unió gazdaságpolitikája, a növekedéshez irányváltásra, inflációs célt követő fiskális politikára van szükség
Olli Rehn lemondását követelte tegnap Matolcsy György az unió rossz gazdaságpolitikája miatt. A jegybankelnök kettős költségvetést vezetne be és huszonöt százalékos beruházási rátát tűzne ki célul az EU-ban.

Matolcsy György


Mind a négy nagy hitelminősítőnek meg kell kezdenie a felminősítésről szóló tárgyalásokat Magyarországgal – közölte tegnap Matolcsy György. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke egy tegnapi konferencián lemondásra szólította fel Olli Rehnt, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosát. Véleménye szerint hibát követett el, mivel az Európai Unió (EU) rossz gazdaságpolitikát folytatott. Jelezte: új, inflációs célt követő fiskális politikára van szükség, hogy beinduljon a gazdasági növekedés. A jegybankelnök azt javasolta az EU-nak, hogy huszonöt százalékos beruházási rátát tűzzön ki célul, és térjen át egy 2–4 százalékos inflációs sávot kitűző, célkövető rendszerre.

Matolcsy György szerint meg kellene kettőzni a nemzeti költségvetéseket. A folyó költségvetési hiányokat három százalék alatt kell tartani, ugyanakkor szükség van egy másik, fejlesztési költségvetés kidolgozására is, amellyel a beruházásokat élénkítenék. Ez utóbbihoz a pénzt úgy lehetne előteremteni, hogy a tagállamok által kibocsátott, úgynevezett „future investment bond” kötvényeket megvásárolná az Európai Központi Bank.

A hazai viszonyokkal kapcsolatban a jegybank elnöke jelezte, az MNB monetáris politikájának egyetlen horgonya a középtávú, háromszázalékos inflációs cél. Tartósan alacsony inflációval számol, ezért lát még mozgásteret további kamatcsökkentésre. A távirati iroda szerint hozzátette: a korábbi veszteséges időszakkal ellentétben az idén nulla közeli eredményt vár a jegybank, az alapkamat-csökkentési ciklus közel százmilliárd forintot „hozott”.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tegnap a Phoenix Mecano Kft.-vel kötött stratégiai egyezség kapcsán elmondta: ami most Magyarországon történik, az egyértelműen azt bizonyítja, hogy erősödik a gazdaság.

Forrás: Facebook

1 hozzászólás a(z) Matolcsy: Távoznia kell Olli Rehnnek bejegyzéshez

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>