Ellenőrző pontok a kárpátaljai hágókon

Megerősített ellenőrző posztokat állít fel a kárpátaljai rendőrség a Kárpátok hágóin, hogy megakadályozza fegyveresek és lőfegyverek bejutását.

Megerősített ellenőrző posztokat állít fel a kárpátaljai rendőrség a Kárpátok hágóin, hogy megakadályozza fegyveresek és lőfegyverek bejutását Kárpátalja területére a szomszédos nyugat-ukrajnai megyékből.

A Kárpátalja megyei rendőrség sajtószolgálatának pénteki jelentése szerint a rendőrök és társadalmi aktivisták által közösen felügyelt ellenőrző pontok létrehozására azért van szükség a Kárpátaljára vezető utakon, mert a szomszédos nyugat-ukrajnai megyék területén az utóbbi napokban több esetben jutottak illetéktelenek kezébe lőfegyverek katonai és rendőrségi létesítményekből.

A közlemény szerint az ellenőrző pontok szombaton, kijevi idő szerint 18 órától kezdik meg működésüket a Vereckei-, Toronyi-, Tatár- és Uzsoki-hágón át vezető utakon. A posztok mellett melegedőket és elsősegélynyújtó helyeket is létesítenek.

A kárpátaljai rendőrség vezetése az állampolgárok megértését kéri az üggyel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy az intézkedés célja Kárpátalja lakosságának megóvása a fegyveresektől.

A Szvoboda párt ellenzi rendőri ellenőrző pontok felállítását Kárpátalján

Ellenzi rendőri ellenőrző posztok felállítását a kárpátaljai hágókon a nacionalista Szvoboda(Szabadság) párt, mert Kárpátalja autonómiájának a létrehozására irányuló kísérletet sejt az intézkedés mögött.

 

A Szvoboda párt Kárpátalja megyei szervezete által szombaton közzétett nyilatkozat leszögezi: a párt nem ért egyet azzal, hogy a kárpátaljai rendőrség az ungvári tüntetések egyes aktivistáinak javaslatára ellenőrző pontokat állít fel a Kárpátok hágóin.

 

A közlemény szerint nem világos, hogy kinek az indítványára és milyen célból történik az intézkedés, mert a Lemberg (Lviv) és Ivano-Frankivszk megyei aktivisták már régen létrehozták saját ellenőrző posztjaikat. Kárpátalja tehát teljes biztonságban van, így az ellenőrzés megszervezése az emberi erőforrás puszta elfecsérlése – olvasható a dokumentumban.

 

A Szvoboda párt tagjai óvatosságra intenek az ellenőrző pontok felállításával kapcsolatban, mert – mint a nyilatkozat fogalmaz – ez “a vidék autonómiájának megteremtésére irányuló közvetlen kísérletet jelenthet, ami nagyon veszélyes lépés az országban uralkodó bonyolult társadalmi-politikai helyzetben.”

Forrás: MTI

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>