Moise Guran az adóhatóságról: élet és halál Ura

Egy, a hónap elején megjelent adóügyi rendelet lehetővé teszi az adóellenőrök számára, hogy csődeljárás illetve bírósági határozat nélkül is kényszervégrehajtás alá helyezzenek kkv-kat, illetve tulajdonosuk által birtokolt magánvagyonokat.

Nem vitás – jegyzi meg a rendelet kapcsán Moise Guran, a román köztelevízió neves gazdasági szerkesztője -, az eltitkolt adó döntő hányada a kis – és középvállalkozások háza táján keresendő, ám az, hogy egy jogszabály eleve lopást vélelmez, egy kicsit már sok.  A népszerű televíziós, a főműsoridőben futó Üzleti óra (Ora de Business) szerkesztője a Facebook-on is megosztotta a rendelettel kapcsolatos felháborodását, rámutatva annak antidemokratikus, alkotmánys jogokat sértő jellegére.

“E hónap elején az országos adóhatóság vezetője egy olyan rendeletet bocsátott ki, amely jócskán meg fogja keseríteni a kisvállalkozások életét Romániában. Szó se róla, mindenki tudja, hogy az eltitkolt adójövedelmek tetemes része ebből a szektorból származik, de hogy eleve lopást vélelmezz egy jogszabályban, ez azért egy kicsit már sok.  Az új rendelet (az ANAF 127/2014-es számú rendelete) értelmében az adóellenőrök ezentúl csődeljárás illetve bírósági határozat nélkül is  kényszervégrehajtás alá helyezhetik az adótartózással bíró kkv-kat, sőt,  a tulajdonosuk magánvagyonát is. Mindezt még a csődeljárás megindítása előtt, s minden olyan alkalommal, amikor úgy ítélik meg, hogy túlságosan nagy az adóhátralék mértéke. Tehát nem akkor, ha régi az adótartozás, hanem ha a mértéke nagy.

Ez az adóhatóság kezébe adott új eszköz alapjaiban módosítja a kereskedelmi társaságokról szóló törvényt, a korlátolt felelősségű társaság elnevezését pedig tartalmilag kiüresíti.  Ez esetben a felelősség nemhogy korlátolttá, hanem korlátlanná válik. Szó se róla, ha egy cégtulajdonos ellopta a céget, majd csődöt jelentett, eddigi is “végrehajtható volt (a magánvagyonából – Sz.M. megj.), de csak azért, mert a lopás bűncselekmény. Az adóhatóság csak abban az esetben ronthatott be a házba, és foglalhatta le az ember javait, ha azt bírósági határozatba foglalta egy törvényszéki bíró.

Most mondhatják Önök, hogy úgy kell a tolvaj vállakozóknak, akik ellopják az országot is, s akik miatt nincs az államnak pénze a nyugdíjak folyósítására, én viszont azt válaszolom erre a felvetésre, hogy az adóellenőrök sem éppen szentek, akiknek a kezére emberek sorsát lehetne bízni. Főleg egy olyan országban, amelyben a politikusok nevezik ki az embereket az állami struktúrákba.  El tudják képzelni, mit jelent az, hogy X cég nem fizeti be a tagdíjat annak a pártnak a kasszájába, amelyikből az adóhatóság vezetői kikerülnek?

Érdekes ugyanakkor, hogy az Üzletemberek Egyesülete üdvözölte az adóhatóság elnökének a döntését. Lehet, hogy a nagyvállalkozók annyira el vannak vakulva a kisebb cégek konkurenciája elleni harccal, akik, igen, valóban gyakran követnek el adócsalást, szóval annyira el vannak vakulva, hogy már a tulajdonhoz való jogot sem értik. És nem értik a törvény fogalmát, illetve a törvény előtti egyenlőséget sem.

Lefogadom, hogy az ÜE urai életükben nem éltek át egy adócsalásellenes kampányt, sohasem keresték őket az ellenőrök azzal, hogy, ugyan, fizess már 1000 lejt, mert ha ellenőrzés alá vonjuk a céged, sokkal súlyosabb dolgokra bukkanunk. És sohasem hívták meg az ellenőröket egy  ingyenebédre, és nem tömték degeszre a tarisznyájukat csak azért, hogy enyhébb ellenőrzésben legyen részük, amely lehetőleg még az adott cég csődbejutása előtt véget ér.

Gazdaságunk felét ezek a kisvállalkozások viszik a hátukon, amelyeket fitymálóan csak “panelcégeknek” hívunk, továbbá a bódésok, a kisiparosok, a kiskereskedők, akik ezentúl az Adóhatóságnak nevezett élet – és halál urához fognak imádkozni”.

Forrás: Facebook  Biziday/Moise Guran

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>