Tőkés László Fidesz-listán indulását javasolja az Erdélyi Magyar Néppárt

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Választmányának február 22-én, Székelyudvarhelyen tartott ülésén hozott döntéseket ismertette sajtótájékoztatón Zakariás Zoltán választmányi elnök, valamint Toró T. Tibor, a Néppárt elnöke.

A vasárnap, Székelyudvarhelyen tartott sajtótájékoztatón Zakariás Zoltán elmondta, a Néppárt Választmánya három stratégiai dokumentumot fogadott el a párt önkormányzati képviselőinek tevékenységéről, a Néppárt Mikó Imre-tervre alapuló gazdasági programjáról, valamint a szervezetépítésről. Zakariás azt is elmondta, a Választmány elfogadott egy öt pontos Zárónyilatkozatot, amely a Néppárt álláspontját összegezi az ukrajnai helyzettel, az alkotmánymódosítással, a magyarországi választásokkal, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal való stratégiai partnerséggel, illetve a március 10-i Székely Szabadság Napjával kapcsolatban.

A Néppárt európai választási stratégiájáról elfogadott választmányi határozatot Toró T. Tibor ismertette. Miután az RMDSZ elutasította az összefogást biztosító választási koalíciót, és eldöntötte, hogy különutasként, egyedül indul az EP-választáson, a Néppárt „közössége iránt érzett felelőssége tudatában, nem kíván részese lenni egy olyan folyamatnak, amelynek eredménye akár brüsszeli képviseletünk elvesztése is lehet, ezért nem állít önálló jelölt-listát az európai parlamenti választásokon” – mondta Toró. a Néppárt ugyanakkor megerősítette álláspontját, miszerint Tőkés László a legalkalmasabb a magyar autonómia-törekvések európai képviseletére.

„Ezért az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Választmánya azt javasolja a Néppárt védnökének, fogadja el a nemzet miniszterelnöke, Orbán Viktor által vezetett Fidesz Magyar Polgári Szövetség felkérését, és annak csapatában induljon a 2014-es európai parlamenti választásokon” – idézte Toró a választmányi határozatot.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Választmányának a 2014-es európai parlamenti választásokra vonatkozó határozata

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Választmányának a 2014-es európai parlamenti választásokra vonatkozó

Határozata

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Választmánya sajnálattal vette tudomásul, hogy az erdélyi magyar közösség nagyobbik politikai szervezete, az RMDSZ elutasította az összefogást biztosító választási koalíciót a többi magyar politikai szervezettel és különutasként egyedül indul a tavaszi európai parlamenti választásokon, azt kockáztatva, hogy a magyar közösség európai képviselet nélkül marad. Hiába szorgalmaztak nyilvános felhívásukban közös koalíciós jelölt-listát mértékadó közéleti személyiségek, hiába jelzi felmérések sorozata a magyar közösség többségének elvárását a közös fellépésre, az RMDSZ vezetői számára a pártérdek – a tulipán bejáratott jele – ismételten felülírta az összmagyar érdeket.

Az Erdélyi Magyar Néppárt, közössége iránt érzett felelőssége tudatában, nem kíván részese lenni egy olyan folyamatnak, amelynek eredménye akár brüsszeli képviseletünk elvesztése is lehet, ezért nem állít önálló jelölt-listát az európai parlamenti választásokon.

Ugyanakkor ismételten megerősíti álláspontját: a magyar autonómia-törekvések európai képviseletére legalkalmasabb személy a romániai rendszerváltozást 25 évvel ezelőtt elindító temesvári forradalom szikra-embere, a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) elnöke, Tőkés László, akinek következetes nemzetközi kiállására továbbra is szüksége van mind az erdélyi magyarságnak, mind pedig a határokon átívelő nemzetegyesítésre törekvő kárpát-medencei magyar közösségeknek.

Ezért az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Választmánya azt javasolja a Néppárt védnökének, fogadja el a nemzet miniszterelnöke, Orbán Viktor által vezetett Fidesz Magyar Polgári Szövetség felkérését, és annak csapatában induljon a 2014-es európai parlamenti választásokon.

Elfogadta az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Választmánya

Székelyudvarhelyen, 2014. február 22-én

Toró T. Tibor
az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke

Zakariás Zoltán
az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Választmányának elnöke

 

 

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Választmánya 2014. február 22-i székelyudvarhelyi ülésének

 

Zárónyilatkozata

1.

Az Ukrajnában kialakult feszült helyzet hosszan tartó válságot jósol. Aggasztó, hogy az állami erőszak elharapózása egy olyan bizonytalan helyzetet idézett elő, amely nyomán Ukrajna instabilitása a térség stabilitását is veszélyezteti. Bár úgy tűnik, hogy a polgárháború kirobbanását sikerült elkerülni az előrehozott választásokra vonatkozó egyezséggel, a helyzet korántsem tekinthető rendezettnek.

Ahogyan minden hasonló helyzetben, a legsebezhetőbb közösségek a jelen esetben is a nemzeti és etnikai közösségek.

Szolidaritásunkat és együttérző támogatásunkat fejezzük ki a kárpátaljai magyarokkal, és felkérjük az uniós intézmények és tagállamok vezetőit arra, hogy a helyzet rendezésére tett próbálkozásaik, erőfeszítéseik során fokozott figyelmet fordítsanak a nemzeti kisebbségek védelmére. Reményünket fejezzük ki, hogy békés eszközökkel, a jogállamiság és a demokrácia szabályait megszilárdítva rövidesen sikerül Ukrajnát visszafogadni az európai országok családjába.

2.

A tervezett alkotmánymódosítás előkészítése során a romániai nemzeti közösségeket érintő javaslatok elbuktak. Az erdélyi magyar közösség számára kedvező alkotmánymódosítási javaslatok elvetése azt jelzi: helyzetünk tartós rendezése a jelenlegi alkotmány keretei között nem lehetséges. Új alkotmányra van szükség, ehhez pedig új szövetség kell – a közösség és politikai képviselői, valamint az erdélyi magyar politikai szereplők között egyaránt.

Aggodalomra okot, hogy az RMDSZ a jelek szerint ismét titkos tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy kormányra kerüljön, ez pedig előrevetíti, hogy a közösség érdekeinek, az autonómia ügyének következetes képviselete helyett az RMDSZ ismét a konjunkturális egyezségek, a kijárásos érdekérvényesítés útját választja. Ezt jelzi az ígért autonómiatervezet folyamatos késleltetése, illetve a március 10-i Székely Szabadság Napja határozott támogatásának elmaradása.

3.

Egy évszázad után idén április 6-án először van lehetőségük a Magyarország határain kívülre szakadt magyar közösségeknek cselekvően hozzájárulniuk a nemzetpolitika alakításához. Ezért az Erdélyi Magyar Néppárt kiemelten fontosnak tartja, hogy az erdélyi magyar állampolgárok minél nagyobb számban regisztráljanak és szavazzanak az országgyűlési választáson, és visszaigazolják a magyar kormány nemzetpolitikáját. A Néppárt minden szervezetével és eszközével, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal együttműködve segíti az erdélyi magyar állampolgárokat a regisztrációban és szavazatuk leadásában.

4.

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Választmánya kiértékelte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal való eddigi együttműködést és közös munkát, és a jövőre nézve megerősítette az EMNT-vel kötött stratégiai partnerséget.

5.

Az Erdélyi Magyar Néppárt teljes mértékben támogatja a Székely Nemzeti Tanács által március 10-én, a Székely Szabadság Napján Marosvásárhelyre meghirdetett megemlékezést. A Néppárt aggodalommal követi a román hatóságok próbálkozásait, hogy akadályokat gördítsenek a kezdeményezés útjába, és arra buzdítja az erdélyi magyarokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a rendezvényen.

Elfogadta az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Választmánya

Székelyudvarhelyen, 2014. február 22-én

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>