Ma zajlik a népszavazás a Krím hovatartozásáról és Velence függetlenségéről

Népszavazást tartanak vasárnap (márc. 16-án – szerk. megj.) a Krímben a dél-ukrajnai félsziget hovatartozásáról. A referendum – amelynek kimenetelét kevesen kétlik, legitimitását viszont annál többen megkérdőjelezik – fordulópontot jelenthet a hónapok óta húzódó ukrán válságban.

A Krími Autonóm Köztársaság parlamentje március 6-án elvi döntést hozott arról, hogy az autonóm köztársaság Oroszország része lesz, miközben egyre több azonosító jelzés nélküli orosz katonai alakulat érkezett a félsziget területére. A döntés megerősítésére népszavazást rendeltek el, amelyet először május 25-re írtak ki, majd ezt a dátumot előrehozták március 30-ra, később pedig március 16-ra.

Vasárnap helyi idő szerint 08 órától 20 óráig várják az urnákhoz a mintegy 1200 szavazókörben a több mint másfél millió szavazásra jogosultat. (A Krím területén Szevasztopolt nem számítva közel 1 millió 535 ezer szavazásra jogosultat regisztráltak, a 340 ezer lakosú Szevasztopol szavazásra jogosultjainak számáról a referendum lebonyolításáért felelős bizottság nem közölt adatokat.)

A referendumon két kérdést tesznek fel. Az első: „Támogatja-e, hogy a Krím az Oroszországi Föderáció jogalanyait megillető jogokkal újból egyesüljön Oroszországgal?” A második: „Támogatja-e a Krími Köztársaság 1992-es alkotmányának helyreállítását és a Krím státusát Ukrajna részeként?”

A népszavazás kimenetele aligha kétséges, hiszen a félsziget kétmillió lakosának 60 százaléka vallja orosznak magát. Volodimir Konsztantinov, a krími parlament oroszbarát elnöke hétfőn úgy ítélte meg, a krími lakosság 80 százaléka támogatja az Oroszországhoz való csatlakozást.

Az új kijevi vezetés és a nemzetközi közösség törvénytelennek tartja a referendumot, és nem fogadja el annak eredményét. John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtökön közölte: az Egyesült Államok és az Európai Unió nagyon komoly lépések sorozatával fog válaszolni Oroszországnak, ha az Ukrajnához tartozó Krímben megtartják a félsziget elszakadásáról szóló népszavazást.

Március 16-án nem csak Krímben tartanak függetlenségi népszavazást, hanem Velencében is.

A város és a környező területek lakói, akik Veneto tartományt alkotják, véleményt nyilvánítanak arról, hogy Olaszországhoz kívánnak-e tartozni. Emellett Velence EU és NATO tagságáról is dönteniük kell. A szavazás 5 napon át, március 16-21. között fog zajlani.

A helyi hatóságok 2006-ban fogadták el a szavazás megtartásáról szóló törvényt.

A szervezők szerint az 5 millió velenceinek és a többi terület lakosainak 68%-a a függetlenséget támogatja. Ha valóban így döntenek, úgy a szavazást követően a függetlenséget támogatók azonnal a Róma által beszedett adó megfizetésének a megtagadását fogják követelni.
Teljes szöveg: http://hungarian.ruvr.ru/news/2014_03_15/Fuggetlensegi-nepszavazasra-kerul-sor-marcius-16-an-Velenceben-7899/

MTI/hungarian.ruvr.hu

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>