Szlovák elnökválasztás: romlottak Robert Fico esélyei

Nagy meglepetésekkel zárult az államfőválasztás első fordulója, taroltak a párton kívüliek. Robert Fico nyert, de nem lehet boldog: alig verte meg Andrej Kiskát, és nehéz elképzelni, hogy ne adódjanak össze az ellenfelek szavazatai a második körben. Bárdos a Híd-szavazókat nem hatotta meg.

Bár a részletes elemzések még váratnak magukra, de kijelenthető, hogy az előzetes várakozásokhoz képest Robert Fico kormányfő az elnökválasztás első fordulójának nagy vesztese, a felmérésekhez képest mintegy 10 százalékkal kevesebbet szerezve, csupán 28 százalékot gyűjtött be szombaton. A kormányfő jócskán megtépázott tekintéllyel kerülhet ki az elnökválasztásból, jelentős népszerűségvesztése pártjára is hatással lehet.

Fico az eredmények közzétételét követően arra hivatkozott, hogy magasabb részvételi arányra számítottak, ám az szinte hajszálpontosan megegyezik az öt évvel ezelőttivel (43,4).

Fő ellenfele, a független Andrej Kiska az utolsó felméréseknek megfelelő eredménnyel került a második fordulóba, megszorongatva a kormányfőt, nem hatott ellene az uzsorabunkó.

A nagy kérdés: összeadódnak-e az ellenzéki szavazatok?

Bár – ahogy Fico is jelezte –  választás második fordulójáig sok idő van hátra, és a kormányfő mobilizálhatja szimpatizánsait, a Fico-ellenes jelöltek meglehetős szavazatfölényben vannak, és a kormányfőnek minden bizonnyal nagyot kellene gurítania ahhoz, hogy a kedvezőtlen eredményt megfordítsa. Maximálisan mobilizálnia kellene szavazótáborát, és egyúttal abban bíznia, hogy Procházka, Kňažko és Bárdos szimpatizánsai kevéssé hajlandók Kiskára szavazni. A Fico-ellenes erők viszont vérszemet kapva, összefogva akár megalázó vereséget is mérhetnek a kormányfőre. iveta Radičová kormányfő ugyanakkor úgy véli, Fico veresége még egyáltalán nem vehető biztosra.

Bárdos Gyula pohara félig tele lett és félig üres maradt, láthatólag az MKP szimpatizánsokat ugyan mozgósította, de rajtuk kívül kevés sikerrel szólította meg a magyar szavazókat. A választási eredményekből úgy tűnik, hogy a Híd szimpatizánsai pártjuk jelöltjét és a nemzet hívó szavát egyaránt ignorálva Andrej Kiskára szavaztak. Bárdos a Galántai járásban például kikapott Kiskától, csak három járásban tudott nyerni (Dunaszerdahely, Komárom, Érsekújvár), de Kiska mindenütt jól szerepelt.

Az eredmények:
Fico: 28,0 %
Kiska 24 %
Procházka 21,2 %
Milan Kňažko 12,8 %
Bárdos Gyula 5,3 %
Pavol Hrušovský 3,3 %
Helena Mezenská 2,4 %
részvételi arány: 43,4%

Bárdos portálunknak nyilatkozva elmondta, jó eredménynek tartja az 5 százalék feletti eredményt, pedig nagy volt az ellenszél, például a legnépszerűbb magyar politikus részéről, véli.  A magyarok lakta régiókban tapasztalt alacsony részvételi aránnyal kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: ez azt mutatja, hogy a helyi magyar közösség “szellemi kondíciója nagyon rossz.”

(bumm, fotó: SITA)

A teljes cikk a bumm.sk-n olvasható

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>