Újabb kirohanás Tőkés ellen hétfői strasbourgi felszólalása miatt

Újból felháborodást váltott ki a román politikusok köré­ben Tőkés László nyilatkozata, amelyben az európai parlamenti képviselő a székely szabadság napján zajlott marosvásárhelyi tüntetés kapcsán a romániai magyarok követeléseire, Székelyföld autonómiaigényére hívta fel a figyelmet hétfő este Strasbourgban az EP plenáris ülésén az egyperces felszólalások sorában.

Tőkés László arról beszélt, hogy „a román államnacionalizmus asszimilációs és betelepítési politikája következtében Erdély és Székely­föld magyarsága saját szülőhazájában már-már a krími tatárokéhoz hasonló helyzetbe jutott”. Kifejtette: a magyar közösség a megmaradást és a jövő biztosítékát az autonómiában látja, ennek eléréséhez az Európai Parla­ment és a más európai intézmények segítségét kérte. A román ellenzéki pártok – a demokrata-liberálisok és a liberálisok egyaránt –, valamint Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök is heves támadást intézett kijelentései miatt Tőkés László ellen.

Tőkés Lászlónak a Krím félsziget és a Székelyföld közti párhuzamára elsőként Crin Antonescu reagált. A liberális pártelnök szerint az EP-képviselő kijelentése „botrányos és aggasztó”, és hozzátette, erről Traian Băsescut, Monica Macovei-t, Emil Bocot és mindazokat kellene kérdezni, akik az EP-ben „kiálltak, sőt, egyazon politikai családhoz való tartozás okán hozzájárultak Tőkés előléptetéséhez”. A Demokrata Liberális Párt (DLP) közleményben szólítja fel Tőkés Lászlót, sürgősen vonja vissza „felelőtlen és szélsőséges kijelentéseit”, hiszen az Európai Uniót „nem lehet szélsőségesekkel felépíteni”.

A közlemény szerint a DLP határozottan elítéli az EP-képviselő felelőtlen kijelentését, a párt úgy értékeli, „a szélsőségesség minden demokratikus állam számára veszélyt jelent, különösképp a jelenlegi politikai helyzetben”. A kiadványt aláíró Anca Boagiu hozzáteszi, a DLP továbbra is a jogállamiságért, Románia egységéért és területe sérthetetlenségéért, illetve nemzetiségüktől függetlenül az összes román állampolgár jogaiért fog síkraszállni.

A maga során Victor Ponta kormányfő sem hagyhatta szó nélkül Tőkés László felszólalását, arra a kérdésre, hogy összehasonlítható-e a krími tatárok és a romániai magyarok helyzete, azt válaszolta: „azt hiszem, (Tőkésnek) fogalma sincs, hol található Krímea”. A kormányfő méltányolta, hogy az RMDSZ nem vette fel EP-jelöltlistájára Tőkés Lászlót, és azt is, hogy az RMDSZ elnöke elhatárolódott a szélsőségesektől, „a korrektség jegyében” azonban felhívta a figyelmet, hogy „nekünk is megvannak a szélsőségeseink, akik esténként a televízióban éppúgy beszélnek, mint Tőkés, csak román nyelven. Tehát figyeljünk a mieinkre, és természetesen büntessük meg az övéiket” – mondta Ponta.

Az EP hétfő esti plenáris ülésén Sógor Csaba is felszólalt, felidézve, a közel másfél milliós romániai magyarság több évtizede megfogalmazta azt az igényét, hogy Székelyföld sajátos stá­tusú régiót képezzen, Románia területi integritását tiszteletben tartva nagyobb döntéshozatali jogosítványokat kaphasson. „A nemzetközi gyakorlat azt mutatja, hogy a különböző autonómiaformák nagyban elősegítik az etnikumok közötti békés és harmonikus együttműködést. A marosvásárhelyi tüntetés üzenete az, hogy a Romániában élő magyarok helyzete kapcsán még számos tisztázatlan kérdés van, a közösség pedig békés hangot ad elégedetlenségének, és párbeszédre kéri a kormányt” – mondta az RMDSZ-es politikus.

Forrás: Háromszék

1 hozzászólás a(z) Újabb kirohanás Tőkés ellen hétfői strasbourgi felszólalása miatt bejegyzéshez

 1. hmmm…
  Szerintem, rendkívül nehéz kérdés :(
  egyfelől “vérzik a szivem” az ottani magyarokért, másfelöl a geopolitikai helyzetet szemlélve életveszély lenne a Magyarországhoz való csatlakozás.
  Tudom, nem erről van szó :)
  Az autonómia.
  A baj az, hogy fogalmam sincs, hogy a “kinti” magyarok hogyan vészelték át az elmúlt évtizedeket.
  Itt, szerintem Magyarországon,természetes asszimiláció zajlik.
  Németek, szerbek, szlovákok….stb.
  A helyzet az, hogy ott nem tudom, hogy hogy zajlik az asszimiláció ?
  Mindenki magyar, vagy mindenki román akar lenni?
  Tudom, hogy magyarnak lenni egy identitás :)
  Én magyar vagyok és nem akarok háborút.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>