Ungvári magyar lap: meglepően sokan jelentkeztek önkéntes katonai szolgálatra

Minket is meglepett, milyen nagyfokú a kárpátaljai lakosok hazaszeretete, hiszen olyanok is jelentkeztek önkéntes katonai szolgálatra, akik annak idején kibújtak a sorozás alól – mondta Petro Marko ezredes, a kárpátaljai hadkiegészítő parancsnokság helyettes parancsnoka az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap keddi számának.

Az ezredes megerősítette: Ukrajna egyes megyéivel ellentétben Kárpátalján még nem folyik mozgósítás az orosz-ukrán konfliktus miatt, a hadsereg csak önkéntesek jelentkezését várja, jóllehet vasárnap általános mozgósítást rendelt el az ukrán védelmi minisztérium. Ezért a parancsnokságon harckészültség van érvényben, és folyik a mozgósításra való felkészülés – tette hozzá.

A tiszt elmondta, a hatályos ukrán törvények értelmében a 18 és 40 év közötti, ukrán állampolgárságú és az ország területén élő férfiak hadkötelesek. Ez egyaránt vonatkozik azokra, akik korábban sorkatonai vagy szerződéses szolgálatot teljesítettek, vagy valamilyen oknál fogva a sorköteles korban nem voltak katonák. Megjegyezte, hogy behívás esetén mindenki – függetlenül attól, hogy szolgált-e vagy sem – előbb egy elméleti és gyakorlati képzésben részesül, változó időtartammal.

Azok, akik a mozgósítási felhívásra nem jelennek meg, kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.     Közölte, abban az esetben, ha Kárpátalján is életbe lépne a mozgósítás, erről a sajtóban tájékoztatják a lakosságot, s a hadköteles állampolgároknak önként kell jelentkezniük a lakhelyük szerinti hadkiegészítő parancsnokságon.

Azzal kapcsolatban, hogy egyre többen keresik fel Kárpátalja hadkiegészítő parancsnokságait és jelentkeznek szolgálatra azzal, hogy hajlandóak fegyvert fogni és megvédeni Ukrajna szuverenitását.

Marko elmondta: őket is meglepte “ez a nagyfokú hazaszeretet, hiszen ha lőnek, akkor az emberek többnyire menekülnek; de most olyanok is jelentkeznek, akik korábban valamilyen úton-módon megkerülték a sorkatonai szolgálatot. Ők azt mondták, akkor nem, most viszont szükség van rájuk az ukrán seregben.” Megemlítette, hogy a jelentkezők között volt egy 57 éves férfi is, aki azt állította, hasznára válna a hadseregnek, ha kell erőpróbának is aláveti magát.

A felvetésre, hogy az ukrán hatóságok megakadályozhatják-e a határátlépést a hadköteles lakosság esetében, Petro Marko elmondta: ha hadba lép az ország, akkor igen, s a hadiállapot a határ teljes lezárását is maga után vonhatja.

Kárpátalján eddig mintegy ezren jelentkeztek önkéntesnek a hadseregbe.

Sajtóértesülés szerint Beregszászon is elkezdődött a jelentkezők adatainak felvétele, a városban több nő is jelezte, szükség esetén kész bevonulni a hadseregbe.

Forrás: MTI/karpatinfo.net

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>